Olenpas unohtanut tännekin tämän laittaa. Ensimmäinen kannanottoni Uudenmaan Vasemmistoliiton puheenjohtajana :)

19.1.2007

 

Uudenmaan Vasemmistoliitto: <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Valtaushakemusten hylkääminen loistava uutinen, mutta perustelut epäilyttävät

 

Uudenmaan vasemmistoliitto on tyytyväinen kauppa- ja teollisuusministeriön päätökseen hylätä COGEMA-kaivosyhtiön uraanikaivosten valtaushakemukset Itä- ja Länsi-Uudellamaalla. Uusimaalaisten aktiivisella toiminnalla uraanikaivoshankkeita vastaan oli Uudenmaan vasemmistoliiton mielestä varmasti hylkäyspäätökseen suuri merkitys.

 

Uudenmaan Vasemmistoliitto on kuitenkin pettynyt kauppa- ja teollisuusministeriön

perusteluihin, joilla ranskalaisen COGEMA-kaivosyhtiön valtaushakemukset Itä-Uudellamaalla, Länsi-Uudellamaalla ja Lapissa hylättiin. Ministeriön mukaan valtaushakemukset eivät olleet riittävän perusteellisia ja yksityiskohtaisia.

 

"Olisin kaivannut kunnollista periaatteellista päätöstä siitä, että asukkaiden elinympäristöään kohtaan tunteman aiheellisen huolen yli ei kävellä", toteaa Uudenmaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Saila Ruuth.

 

Uudenmaan Vasemmistoliiton mielestä vielä ei voi lopullisesti huokaista helpotuksesta, sillä asia saatetaan kaivaa esiin vaalien jälkeen perusteellisempien hakemusten kera.

 

"Toivon mukaan hakemusten hylkäämisessä ei ole kyse kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen tempusta, jolla ikävä asia siirretään vaalien yli", Ruuth toivoo.

 

Uudenmaan Vasemmistoliitto vaatii, että uusi hallitus ensitöikseen päivittää kaivoslain vastaamaan nykypäivää. Uuden kaivoslain on otettava huomioon niin ympäristövaatimukset kuin perustuslain mukainen omaisuudensuojakin. Uuteen kaivoslakiin on myös sisällytettävä asukkaille kunnollinen mahdollisuus vaikuttaa omaan elinympäristöönsä. Tulevalla vaalikaudella myös ryhmäkanneoikeus on laajennettava koskemaan ympäristövahinkoja.

 

"Uraaninlouhintauhan alla on todella huomattu, kuinka heikossa asemassa yksittäiset ihmiset ovat suuryrityksiä vastaan.", Ruuth sanoo.

 

Lisätiedot:

Saila Ruuth

040 74 66 441