Eilinen oli surku päivä Suomen liikenteessä. Viisi ihmistä kuoli ja yksi niistä oli pikkupoika Porvoossa. Hassu on se reaktio, että sitä enemmän surettaa, mitä lähemmäs tuntemattomankin ihmisen kuolema tulee.

Myös Kokoomuksen kansanedustaja Kimmo Sasi saa ilmeisesti syytteen kuolemantuottamuksesta yhdestä kolarista. Syytteen myötä nähdään, pitääkö Kimmo sanansa neljän vuoden takaa. Toisin sanoen, vaatiiko hän itselleen vähintään kahden vuoden vankeusrangaistusta sekä taloudellisten vahinkojen korvausvastuuta. Loistava ja konkreettinen tilaisuus kokoomuksella osoittaa, ettei poliitikot ole takkia kääntäviä lurjuksia.

Tänään sen sijaan olin paneelissa, jossa opin huomattavan määrän uutta. Porvoossa Finlandssvensk Samling rf järjesti paneelin, jossa puhuttiin vain ruotsin kielen asemasta Suomesta. No pikkuisen puhuttiin myös Porvoon kunnallispolitiikasta. Mutta pakko myöntää, etten ole aiemmin miettinyt esimerkiksi sitä, miten kielilain rikkomisesta pitäisi rangaista tai pitäisikö Suomeen perustaa jonkinlaisen kielipoliisin virka. Tai sitä palvelutilanteiden moninaisuutta, jossa ruotsinkieliset eivät saa palvelua omalla kielellään. Sympatiaa osoitettiin mm. ruotsinkielisille vangeille, joilla ei ole ruotsia taitavia vartijoita.

Monet kieliaktivistit vaativat kiivaasti ruotsinkielisille suomenkielipuhdasta elinympäristöä. Siis esimerkiksi erikielisille lapsille kaikilta osin erillisiä koulurakennuksia. Ei pienille kyläkouluille yhteistä liikuntasalia tai veistoluokkaa vaan joka kylään molemmille kouluille omat salit, jotka ovat sitten molemmat vajaakäytössä. Kovasti pohditaan myös sitä, miten suomenkielisten koululaisten asenne ruotsin opiskeluun saataisiin myönteisemmäksi. Minun logiikalla suomenkieliset olisivat motivoituneempia lukemaan ruotsia, jos kielen osaamiseen olisi luonnollinen tarve. Tarve voisi minusta syntyä esimerkiksi siten, että suomen- ja ruotsinkieliset olisivat enemmän tekemisissä keskenään.

Paneeli oli myös siinä mielessä ennenkokematon, että lopuksi panelisteille jaettiin kimpulliset ruusuja ja koko porukka kajautti kappaleen Modersmålets sång.