Tänään tuli työpaikan kahvipöydässä puheeksi toimistotyön tietoteknistyminen vuosikymmenten saatossa. Ilmarisessa on edelleen joitain ihmisiä, jotka ovat olleet täällä töissä siitä lähtien, kun suomalainen eläkevakuutusjärjestelmä ja työeläkeyhtiöt on perustettu 60-luvun alussa.

Jos yhtään ymmärsin oikein, ensimmäinen teknisempi versio tietojen ja papereiden hallinnasta oli reikäkorttijärjestelmä. En todellakaan tiedä, mitä reikäkortit ovat. Niitä seurasi huima teknologinen kehitysharppaus, kun papereita alettiin kuvata mikrofilmille. Mikrofilmilukijalaitteita oli pari per toimistokerros ja kerran viikossa arkistosta toimitettiin tilatut mikrofilmit. Edistystä oli se, kun jokainen sai pöydälleen oman mikrofilminlukijan. Minun on vaikea käsittää, miten hitaasti asiat on silloin tehty...

Samoin toimittiin tietokoneiden suhteen. Ensin joka kerrokseen saatiin pari hassua tietokonetta ja voin vain kuvitella, että vain kaikkein arvostetuimmat työntekijät saivat niitä opetella niitä käyttämään. 80-luvun lopulla kaikilla oli jo pöydällään oma tietokone mutta niissä ei ollut lähestulkoon mitään ohjelmia. Esimerkiksi kaikki kirjeet kirjoitettiin ensin käsin ruutupaperille ja vietiin sen jälkeen konekirjoittajalle kirjoitettavaksi. Joskus 90-luvulla koneisiin tuli ohjelmia ja ihmisiin alettiin luottaa sen verran, että he saivat kirjoittaa itse omat kirjeensä.

Nyt 2000-luvulla, kun olen ollut täällä töissä, on tehty yhtä jos toistakin. Koska tulosta haluttaisiin enemmän, nopeammin ja vähemmällä työvoimalla, on asiakkaitakin parhaan mukaan kannustettu siirtymään sähköiseen tiedonsiirtoon. Pois pois papereista, printeistä ja lomakkeista ja kaikki verkkoon hoitamaan asiansa. On myös siirrytty sähköiseen arkistoon ja heitetty mikrofilmilukijat roskiin. Tällä hetkellä täällä asiakkaina olevien firmojen mikrofilmien skannaamiseen meni kolme vuotta.

Juuri tällä hetkellä siirretään ihmisten työsuhdetietoja yhdestä tietokonejärjestelmästä toiseen. Jos mitään ongelmia ei tule, siirrossa kestää kuukauden. Siinä on monta tietoa, jotka siirtyy.

Onkohan mahdollista, että hommat muuttuvat tästä eteenpäin yhtä paljon kuin ne ovat muuttuneet 60-luvulta tähän päivään.