Viikonloppuna hoidettiin Vasemmistoliiton puoluekokous pakettiin. Asteikolla yhdestä kymmeneen, kokous onnistui ysi puolen veroisesti. Aivan yli odotusten. Niin sisällöllisesti kuin henkilövalintojen osalta. Mutta koska hehkutusta on tehty jo monissa muissa blogeissa (Laura Tuominen, Tiia Aarnipuu, Laura Tohka, Mirka Muukkonen), keskityn itse valittamiseen :D

Kokouksen menettelytapasäännöt on tehtävä vielä tarkemmiksi ja yksiselitteisemmiksi. Jokaisen kuviteltavissa olevan vaalin ja äänestyksen vaali- ja äänestystapa on määriteltävä tarkkaan, jottei asiaa tarvitse enää pohtia tilanteen ollessa päällä. Myös muutosesitysten ja ennen kaikkea niiden kannattamisen suhteen on tarkasti määriteltävä toimintatapa. Tässä kokouksessa (jälleen...) tuhrattiin turhaa aikaa kokouskäytäntöjen miettimiseen vaikka ne voisi miettiä myös etukäteen.

Kulttuuritalolla on ravintolanpitämisessä Sodexholla monopoli ja se on kauhistus. Hinnat ovat taivaassa ja ruoka on kelvotonta. Täytyy lähettää palautetta, jossa kerrotaan, mikä on vegaani ja laittaa mukaan linkkejä kasvisruokaresepteihin. Mieleen palasi ne 90-luvun vuodet, jolloin aloin kasvissyöjäksi ja ruoaksi säännönmukaisesti tarjottiin liharuoan lisukkeita ja parhaimmillaankin Saarioisten kasvispihvejä.

Hämmennystä aiheutti minulle myös se, kun tajusin, että vain noin viidesosa kokousedustajista on siten reippaita ja huolellisesti etukäteen valmistautuneita, että pitivät kokouksessa puheenvuoroja ja jättivät aloitteita ja esityksiä eri asioihin. Suurin osa on siis kokouksessa tyytyväisinä turisteina. Äänestelevät vain sitä mukaan, kun äänestettävää tulee. Ei tulisi itselle mieleenkään jättäytyä sellaiseen sivustaseuraajan rooliin.

Saa sitten nähdä onko suhde sama seuraavassa puoluekokouksessa, jossa on enää 300 kokousedustajaa. Toivon, että kokousedustajien määrän vähentäminen todella tarkoittaa sitä, että joukkoon seuloutuu ne motivoituneimmat puolueen pikkusoturit, jotka pyrkivät aktiivisesti antamaan oman panoksensa kokoukselle.

Ennakkoon asioiden valmiiksi miettimistä ei voi myöskään siksi väheksyä tippaakaan, kun kokouksessa vaalikäytäntöjen takia istutaan piirijärjestöittäin ja aakkosjärjestyksessä. Siellä ei siis enää kokouksen kuluessa pysty junttaamaan asioita esimerkiksi nuorten kesken, kun kaikki istuvat sikin sokin salissa. Kuvioiden pitää olla kristallin kirkkaat salissa, jotta ei tarvitse sekoilla ja säätää. Sitäkin tuli harrastettua...

No mutta oleellista on kuitenkin se, että nämä epäkohdat jäävät lopulta pienen pieninä ongelmina mieleen, koska kaiken kaikkiaan kaikki mahdollinen sujui hyvin ja tehdyt päätökset olivat erinomaisia. Nyt voi tyytyväisenä viettää kesää ja ottaa vähän etäisyyttä näihin hommiin, jotta sitten syksyn koittaessa taas jaksaa.