Tulkitsen, että työviikko on lähestymässä loppuaan ja väsymys alkaa niittää satoaan. Oireesta käy ehkä se, että soitin asiakkaan henkilötunnukseen. Enkä pitkään aikaan tajunnut soittaneeni henkilötunnukseen, sillä se sattui olemaan jonkun toisen tyypin puhelinnumero.

Tänä kesänä töissä on ollut erityisen hassuja tapauksia. Olen törmännyt ehkä useampaan omituiseen juttuun kuin aiempien työvuosien aikana yhteensä. Runsaasti on ollut mm. kaikenlaisia vilunkipelaajia. Riitaisia konkursseja, maksamattomia palkkoja, sotkuisia yrityskauppoja, omistajavaihdoksia ja näistä seuranneita oikeudenkäyntejä. Toisaalta myös työntekijöitä, jotka ovat määrätietoisesti ja mitä mielikuvituksellisimmin vältelleet verojen ja muiden maksujen maksamista ja nyt taistelevat hiessäpäin saadakseen kuitenkin eläkettä.

Suurta hauskuutusta sain kun perehdyin eri eläkelakien väliseen rajanvetoon. En esimerkiksi aiemmin tiennyt, että tukkien, hakkeen, halkojen, paalujen ja propsien kuljettaminen on LEL:n alaista työtä mutta sahatavaran ja muun jalostetun puun kuljettaminen onkin TEL:n alaista. Tai että puuraaka-aineen käsittely ympärivuotisen sahan varastossa on LEL:n alaista työtä mutta saman puuraaka-aineen käsittely samalla sahalla jatkuvassa sahausprosessissa on TEL:n alaista työtä.

Hyvästä säännöstä pitää kuitenkin olla poikkeus ja tästä säännöstä poikkeuksen tekee se, että vaikka ympärivuotisesti osallistuisi puuraaka-aineen sahausprosessiin lautatarhalla, työ kuuluukin LEL:n piiriin. Tuohan on selvä kuin pläkä, kuinka en tullutkaan tuota itse ajatelleeksi...

Myös TaEL:n suhteen on tehty varsin tarkat rajanveto-ohjeet. Esimerkiksi voidaan ottaa muusikot. Muusikolla tarkoitetaan soittajaa, laulajaa, orkesterinjohtajaa, kapellimestaria ja kuoron johtajaa. Musiikki saa olla kevyttä, hengellistä tai klassista. Musiikkia saa esittää oopperassa, tanssiorkesterissa, kuorossa, teatterissa, konsertissa, ravintolassa, huvitilaisuudessa, illanvietossa, kokouksessa, kesätapahtumassa, yksityistilaisuudessa, radiossa, tv:ssä, levyäänityksessä, elokuvan tai mainoksen teossa tai taustakuorossa.

Säveltäjä, sovittaja, sanoittaja ja nuotinkirjoittakin saattaa olla TaEL-työsuhteessa mutta todennäköisesti ei. Vastaavalla tarkkuudella on myös määritelty ohjaajien, dramaturgien, koreografien, pukusuunnittelijoiden, lavastajien, näyttelijöiden, tanssijoiden, taikureiden, akrobaattien, imitaattoreiden, jonglöörien, koomikkojen, mannekiinien, valokuvamallien, juontajien sekä disko- ja karaokejuontajien työskentelyn kuulumisesta eri eläkelakien piiriin.

Ajatella, millainen määrä kaiken maailman asiantuntijoita on istunut pohtimassa ja luomassa näitä rajanvetosääntöjä. Siihen on mahtanut mennä kymmeniä ellei satoja työtunteja ja litroittain kahvia ja kiloittain paperia. Mitähän ne kaikki asiantuntijat jatkossa tekevät, kun lait on yhdistetty eikä rajanvetosääntöjä enää tarvita?