Työeläkevakuuttaminen on kuin saksan opiskelua. Ensin sanotaan, että tämä on ihan helppo, koska on selkeä pääsääntö mutta sitten käykin ilmi, että pääsäännön mukaan ei toimi lähes mikään ja poikkeussäännöt, joita on monta, ovatkin todellisia pääsääntöjä.

Pääsääntö nro 1: Jos suomalaisen rekkafirman suomalainen rekkahenkilö ajaa rekkaa EU- tai ETA-maissa, eläketurva hoidetaan Suomen lakien mukaan.

Poikkeus nro 1 pääsääntöön nro 1: Paitsi jos suomalaisella rekkafirmalla on sivutoimipaikka toisessa EU- tai ETA-maassa, joka palkkaa suomalaisen rekkahenkilön ajamaan rekkaa EU- tai ETA-maissa, rekkahenkilön eläketurva hoidetaankin sivutoimipaikan sijaintimaan lakien mukaan.

Poikkeus nro 2 pääsääntöön nro 1: Tai jos suomalainen rekkahenkilö asuu siellä jossain toisessa EU- tai ETA-maassa ja on suomalaisen rekkafirman palveluksessa ja ajaa sitä rekkaa pääosin siinä kotimaassaan, niin sitten hän saakin eläkettä sen kotimaansa lakien mukaan. Mutta siis jos tämä rekkahenkilö ajaa sitä rekkaa jossain muussa maassa, kuin kotimaassaan, niin sitten eläkettä tulee tietty Suomen lakien mukaan.

Pääsääntö nro 2: Jos suomalaisen rekkafirman minkä-maalainen-tahansa-mutta-Suomessa-asuva rekkahenkilö ajaa rekkaa kuinka vähän tai paljon tahansa maassa, joka ei ole EU- eikä ETA-maa eikä Suomella ole sen maan kanssa sosiaaliturvasopimusta, niin rekkahenkilön eläketurva hoidetaan Suomen lakien mukaan.

Poikkeus nro 1 pääsääntöön nro 2: Jos suomalaisen rekkafirman minkä-maalainen-tahansa-mutta-muualla-kuin-Suomessa-asuva rekkahenkilö ajaa rekkaa pääosin maassa, joka ei ole EU-tai ETA-maa ja jonka kanssa Suomella ei ole sosiaaliturvasopimusta, niin rekkahenkilön eläketurva hoidetaan sen maan lakien mukaan, jossa pääosa ajamisesta tapahtuu.

No niin. Tämähän oli helppoa kuin puuron syönti.

Eli jos suomalaisen rekkafirman suomalainen työntekijä asuu Portugalissa ja ajaa rekallaan Portugalista Espanjaan, pitää laskea, tuleeko ajettua useampi kilometri Portugalin puolella vai Espanjan puolella, jotta tiedetään minkä maan lakien mukaan eläkemaksut maksellaan. Etenkin jälkikäteen on jokseenkin vaikea selvittää, missä maassa kilometrejä on syntynyt kuinkakin paljon.

Tai jos suomalaisen rekkafirman virolainen työntekijä asuu Suomessa mutta ajaa rekkaa Venäjällä, niin eläketurva hoidetaan Suomen lakien mukaan. Mutta sitten se virolainen rekkahenkilö suosittelee pomolleen Virossa asuvaa kaveriaan ja sekin palkataan ajamaan rekkaa Venäjällä, niin sen eläketurva hoidetaankin Venäjän lakien mukaan.

Ei ehkä tule yllätyksenä, että edellä kuvatuissa tilanteissa jää eläketurvat herkästi hoitamatta kokonaan. Eläköön työn, tavaran ja pääomien vapaa liikkuvuus! Ja väkisinhän ne ihmisetkin siinä sivussa liikkuu...