Otin osaa tänään johonkin, mitä en vähän aika sitten tiennyt olevan olemassakaan. Jonotin arpaa, jolla pääsi jonottamaan joulukuusenmyyntipaikkaa.

Helsingissä käydään joulukuusikauppiaiden kesken ilmeisen kova kilpailu parhaista kuusenmyyntipaikoista. Jotta kaikilla kuusikauppiailla olisi tasaväkinen mahdollisuus parhaiden paikkojen vuokraamiseen, kaupunki järjestää myyntipaikoista arpajaiset.

Systeemi toimii niin, että määrättynä päivänä kello 9 aamulla pitää olla Hietaniemen hallilla jonottamassa omaa arpaa. Yhdeksältä jono suljetaan. Yksi ihminen voi saada vain yhden henkilökohtaisen arvan, joten useimmat kauppiaat tuntuvat pyytävän pienen joukkion apureita arvannostajiksi, jotta todennäköisyys arpaonneen kasvaisi. Ehkä hitusen riistolta tuntuu se, että jokainen arpa maksaa 50 euroa mutta toisaalta se varmasti laittaa miettimään kuinka suuri apurijoukko kannattaa paikalle rekrytoida. No, itse olin paikalla puoli yhdeksältä ja reilun tunnin tihkusateisen jonotuksen jälkeen pääsin nostamaan arpani.

Arvan saatuaan kuusikauppiaat apureineen suuntaavat hallin kahvilaan odottamaan, että varsinainen jonotus kuusenmyyntipaikan vuokraamiseen alkaa. Arvan numero määrää, missä järjestyksessä kuusikauppiaat käyvät vuokrausjonoon. Myyntipaikan hankkimisprosessiin kuuluu myös kova diilaaminen sen jälkeen, kun kaikki kauppiaat apureineen ovat noukkineet arpansa. Se jolla on hyvät arpanumerot ja siten edulliset asemat vuokrausjonossa, voi diilata arvoillaan paikkoja niille, joilla oli onnettomampi tuuri. Jos oikein ymmärsin, tätäkään ei tehdä pelkästä hyvästä tahdosta ja lähimmäisenrakkaudesta vaan joulukuusikauppiaan bisneshengellä.

Meidän seurueella oli hyvää onnea, sillä kun ensimmäiseksi jonoon pääsi arpanumerolla 776, oli yksi seurueemme apureista nostanut numeron 787. Noin kärjessä jos pääsee paikkaa vuokraamaan, pääsee parhaille apajille eli Kauppatorille. Siellä väkeä käy vilkkaasti ja kuuset saa myytyä hyvään hintaan. Mutta toisaalta paikka Kauppatorilla on ymmärtääkseni myös varsin tyyris, että parempi niitä kuusia onkin saada kaupaksi, jotta pääsee omilleen.

Pääsin myös vilkaisemaan vanhaa hinnastoa kaupungin osoittamista kuusikauppapaikoista. Listasta löytyi sellainenkin paikka kuin Helsinginkatu-Vaasankuja. Se oli erittäin edullinen myyntipaikka mutta en ole aivan varma, missä se sijaitsee, sillä pääkaupunkiseudulta löytyy vain yksi Vaasankuja. Espoosta.

Kaiken kaikkiaan, kokemus oli mielenkiintoinen ja ihan mieluisa siitä huolimatta, että varpaani jäätyivät kumisaappaisiini seistyäni tunnin loskassa. Mutta kuten ystäväni minulle arpajonoon tekstasi, sen siitä saa, kun hankkii poikaystävän maalta.